• Výtvarné súťaže

          • V predvianočnom období sa naši žiaci zapojili do výtvarných a tvorivých súťaží:

            • Vianočná pohľadnica – organizuje OKS Dolný Kubín,
            • Tradičné vianočné sviatky – organizuje Obecný úrad Babín,
            • Najkrajšia vianočná ozdoba – organizuje CVČ Maják Námestovo.

            Žiaci vytvorili mnoho prác s tematikou vianočných sviatkov, čím nás presvedčili o svojom nadaní a kreativite.

          • Bábkové divadlo v materskej škole

          • Bábkové divadlo Slniečko sa predstavilo v stredu 22.11.2023 našim deťom prostredníctvom javajkových bábok  „malých huncútov“. Živou i reprodukovanou hudbou, ale aj zábavnými piesňami  nás poučili o hygiene, o význame vody a pohybu pre zdravie, o hračkách a pravidlách slušného správania sa. Piesne, hovorené slovo a pohyb, do ktorého boli bezprostredne vtiahnuté aj deti nedali priestor na nudu a pochmúrne myšlienky. Výkony všetkých zúčastnených – bábkoherca a detí, boli odmenené veľkým potleskom. Už dnes sa tešíme na ďalšie stretnutie.

        • Vianočné tvorivé dielne
          • Vianočné tvorivé dielne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tvorivé dielne.

            Pomaly, ale isto sa blíži čas najkrajších sviatkov v roku - čas Vianoc. Na Vianoce sa najviac tešia deti, ktoré majú z príprav obrovskú a najúprimnejšiu radosť. Dňa 16. novembra  2023 aj na našej škole žiarili oči radosťou. Práve v tento deň sa uskutočnili „Vianočné tvorivé dielne“. Všade vládla príjemná atmosféra. Deti na prvom stupni si so svojimi triednymi učiteľkami spoločnou prácou vytvorili originálne vianočné ozdoby a lampášiky. Všetci vieme, že pred Vianocami je starou tradíciou pečenie medovníkov, preto si aj ony vyskúšali vyvaľkať medovníkové cesto, povykrajovať medovníčky, ktoré potom pani kuchárky upiekli, deti si ich vyzdobili a s chuťou zjedli. Žiaci druhého stupňa tiež nezaháľali, vyrábali vianočné dekorácie, vianočné ozdoby a upiekli nádherné sladké dobroty. 

             

          • Straty a nálezy

          • Našli sa bluetooth slúchadlá. Majiteľ sa môže hlásiť u pani učiteľky Magdalény Matejčíkovej. 

            Taktiež hľadáme majiteľa/majiteľku týchto stratených vecí. 

             

             

        • Florbal
          • Florbal

          • Super florbal pohár žiakov a žiačok základných škôl

            V mesiacoch október a november sa naši chlapci a dievčatá, žiaci VII., VIII. a IX. ročníka, zúčastnili florbalového turnaja základných škôl.

            Desaťčlenné družstvo chlapcov bojovalo o postup do okresného kola v ZŠ s MŠ Hruštín, kde opäť tesne minulo prvé postupové miesto podobne ako minulý rok. Umiestnili sme sa za ZŠ s MŠ Lokca na 2. mieste.

            Dievčatá bojovali o postup v ZŠ s MŠ Mútne a 1. miestom si zaslúžili postup na okresné kolo, ktoré sa uskutočnilo  v ZŠ s MŠ Rabča dňa 8.11.2023. Získali sme 3. miesto.

            Dievčatám a chlapcom gratulujeme k úspechom a oprávnene im patrí pochvala za ich šikovnosť, bojovnosť, vytrvalosť a snahu 🙂

          • !!! Upozornenie !!!

          • Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) upozorňuje rodičov na nebezpečnú skupinu s názvom „Pridaj čo najviac ľudí“, ktorá pod zdanlivo nevinnou hrou vyzýva účastníkov, aby pridávali čo najviac kamarátov a dosiahli tak pomyselný rekord. Avšak, za touto hrou sa skrýva reálne ohrozenie detí.

            Varovanie pre rodičov zverejnilo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (SK-CERT) NBÚ. Upozorňuje na skupinu na sociálnej sieti WhatsApp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Českej republike a na Slovensku. „Skupina na WhatsAppe vyzýva deti, aby do nej pridali čo najviac svojich kamarátov. Členovia potom majú prístup k pornografickým snímkam alebo brutálnym videám, ktoré zachytávajú vraždy a samovraždy. 

             

          • „EVIČKA NÁM OCHORELA“

          • Interný projekt našej materskej školy „Evička nám ochorela“, je pokračovaním externého projektu realizovaného Slovenským červeným krížom (ďalej len SČK). Plníme ho v mesiaci november, kedy si plánujeme tieto týždenné témy :  Moje telo, Moje zmysly, Moje zdravie a Moje zúbky.

            Moje telo- V téme týždňa sa deti učia o ľudskom tele.  Sebapozorovaním a skúmaním vlastného tela sa oboznamujú s jeho časťami, niektorými vnútornými  orgánmi a životnými funkciami. Učia sa prejavovať a  rozlišovať pozitívne a negatívne emócie seba aj druhých podľa výrazu tváre a gestikulácie.

            Moje zmysly- V téme týždňa sa deti oboznamujú so zmyslami a zmyslovým vnímaním.

            Moje zdravie- Téma týždňa nadväzuje na tému Moje telo a Moje zmysly. Je zameraná na starostlivosť o zdravie, jeho ochranu a prevenciu rôznych ochorení, úrazov a závislostí.  Deti sa učia chápať význam zdravej výživy a utvárajú si základy zdravého životného štýlu.

            Moje zúbky- Téma týždňa uzatvára tematický celok o zdraví, je zameraná na starostlivosť o zuby a ústnu hygienu. Deti sa učia správne používať kefku a pastu, spoznávajú čo škodí a čo prospieva zubom.

             

            Našu materskú školu navštívila v priebehu  týždňa zdravotná sestra a dlhodobá členka SČK pani Milka, ktorá deti hravou formou oboznámila s prevenciou pred rôznymi úrazmi. Deti si vyskúšali poskytnúť prvú pomoc pri drobnom úraze ruky. Boli oboznámení s prvou pomocou pri krvácaní z nosa a  pri popálení.  Na záver si vyskúšali privolať pomoc dospelého v prípade, keby našli človeka v bezvedomí.

             

          • Deň jabĺk si pripomíname každý rok 21. októbra

          • Na našej škole pri tejto príležitosti už tradične pripravujeme so žiakmi jablkové dobroty. Tento rok si ôsmaci vyskúšali sami upiecť jablkový koláč. Dievčatá ako šikovné gazdinky zamiesili a vyvaľkali cesto, chlapci nastrúhali jablká. Kým sa koláč piekol urobili si čerstvú jablkovú šťavu, ktorá chutila vynikajúco a takisto aj koláč, ktorý sme nechali vychladnúť do nasledujúceho dňa a ako sa hovorí „Len tak sa po ňom zaprášilo.“

            Žiaci si uvedomili význam jabĺk pre zdravie. Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú, že jablko prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, má protizápalové a krvotvorné účinky. Poznáme množstvo odrôd jabĺk a môžeme z nich pripraviť rôzne jedlá i nápoje. Kto by nepoznal niektorý z druhov jablčníka, jablkovú, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či divinu s jablkami, jablkové pyré alebo jablkový kompót.

             

            JABLČNÍK

            300 g polohrubej múky

            150 g masla

            1 lyžica cukru

            1 žĺtok

            20g droždia

            štipka soli

            1dl mlieka

            vajce na potretie

            cukor podľa chuti

            mletá škorica

             

            Droždie, s cukrom a žĺtok rozmiešame v hrnčeku a vlejeme do múky, pridáme maslo a soľ a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku, prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta, povrch popicháme vidličkou a potrieme vajcom. Necháme pol hodiny kysnúť, potom pomaly pečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Jablkovú plnku pripravíme tak, že jablká olúpeme, vykrojíme jadrovníky, nastrúhame, posypeme cukrom, pridáme mletú škoricu a podusíme. Do plnky môžeme pridať aj hrsť posekaných orechov. Mňam

             

          • Exkurzia na Lesnícky náučný chodník a Úvraťovú lesnú železnicu v Oravskej Lesnej

          • Už tradične sa žiaci piateho ročníka našej školy zúčastňujú exkurzie na Lesnícky náučný chodník a  Úvraťovú lesnú železnicu v Oravskej Lesnej. V tomto školskom roku 2023/2024 sa exkurzia konala 3. októbra.

            Žiaci absolvovali 4,3 km dlhú trasu Náučným chodníkom v Oravskej Lesnej. S tajomstvami lesa ich oboznamoval pracovník lesnej správy Lesov SR  Ing. Maroš Bartoš. Dozvedeli sa veľa zaujímavého, napr. o význame a ochrane lesa, lesnom hospodárstve, prácou v lese, o rastlinách a zvieratách v Oravských Beskydách, v lese poznávali rôzne druhy drevín. V altánku si odpočinuli a spolu s lesníkmi opekali špekačky a slaninku, ktoré si priniesli.

            Žiaci sa zúčastnili jazdy vláčikom Lesnej železnice zo stanice Tanečník do stanice Beskyd a vystúpili na vyhliadkovú vežu, z ktorej pri vynikajúcej viditeľnosti  pozorovali a poznávali okolité kopce. Prezreli si aj drevenicu s expozíciou tradičného zariadenia a náradia.

            Naším cieľom pri organizovaní tejto obľúbenej exkurzie je predovšetkým rozvíjať u detí lásku a úctu k prírode, k histórii a tradíciám nášho regiónu.

          • Deň materských škôl

          • Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň bola založená prvá detská opatrovňa na území Slovenska, a to v  Banskej Bystrici.  Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch:  „Tieto malé deti sa tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

            Na podnet Slovenského výboru svetovej organizácie pre predškolskú výchovu sa aj naša materská škola zapojila do týchto osláv. Celý deň sa realizovali zaujímavé edukačné aktivity s využitím rôznych didaktických pomôcok, deti súťažili, tancovali.  Tiež sa zapojili do výtvarných činností – Materská škola očami detí. Deti kreslili ako vidia svoju ideálnu materskú školu a odpovedali na výrok: "Svoju materskú školu mám rád/rada, pretože..." Výtvarnými dielami, plagátom každej triedy a farebnými balónmi sme vyzdobili areály materských škôl.

          • WocaBee 🐝

          • Gratulujeme Bianke Vnučákovej (V. trieda), ktorá za mesiac september získala 2. miesto v okresnom jazykovom  šampionáte aplikácie WocaBee. Ďakujeme

            Povzbudzujeme aj ostatných žiakov k pravidelnejšiemu používaniu aplikácie WocaBee, ktorá pomáha k učeniu sa cudzích jazykov. 

        • WocaBee šampionát  🐝
          • WocaBee šampionát 🐝

          • V mesiaci október prebiehalo OKRESNÉ KOLO súťaže Jazykový WocaBee 🐝 šampionát! 😊

            Do tejto súťaže sa zapojila aj naša škola. Úlohou žiakov - tried bolo získať čo najviac bodov/WocaPoints v aplikácii WocaBee. Žiaci získavali za splnenie balíka aj extra body, ak sa do aplikácie pripojili častejšie a balíky plnili postupne, nie naraz. Gratulujem našim žiakom, lebo v rámci okresu (prihlásených bolo 108 tried) sa VI. triede podarilo získať krásne 6. miesto. Menovaným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy:

            Kristián Palko, Nela Hlinková, Melany Jurigová, Tamara Bakošová, Martin Gdúl, Viktória Huráková, Barbora Jakubiaková, Ema Bakošová, Tobias Bartoš -  ĎAKUJEME 😊👌