• Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Pri tejto príležitosti sme si pre žiakov pripravili množstvo aktivít, ktoré sme v tento mesiac zrealizovali. Zapojili sme sa do čitateľského maratónu - cieľom a hlavnou myšlienkou celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si...“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh, so žiakmi 6. ročníka sme vytvorili knihu bájok, tiež nás zaujala súťaž Vráťme knihy do škôl súťaž v písaní mikropoviedok a čitateľských denníkov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období .

            Morena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Avšak nie je možné považovať ju len za bohyňu smrti alebo za akúsi ohyzdnú starenu. Je vraj veľmi krásna.

            Tradičným rituálom praktizovaným aj dnes je vynášanie Moreny a jej upálenie alebo utopenie. Najčastejšie sa hádže z mosta alebo zo skaly. Je veľmi zaujímavé, že napriek tisícročnému potláčaniu pohanských rituálov sa dodnes zachoval jeden z nich vo veľmi živom zvyku vynášania Moreny.  

            Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.  

            Od stredoveku nosili po slovenských dedinách figurínu ženy, zriedkavejšie muža, ktorú nakoniec hodili do vody, alebo spálili. Verili, že tak vyženú z obce choroby, smrť, urýchlia odchod zimy. Najstarší doklad o tomto zvyku na území Slovenska je zo 16. storočia.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Moreny.

        • SVETOVÝ DEŇ VODY
          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • 22. marec bol jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Naši žiaci cez rôzne aktivity skúmali vodu a uvedomovali si jej význam pre život človeka, rastlín a živočíchov.

            Pozri sa okolo seba a zamysli sa nad kvapkajúcim, či dokonca tečúcim vodovodným kohútikom, nad možnosťou znížiť spotrebu vody pri umývaní, sprchovaní, či použití WC. Existujú šetriace zariadenia, či je to už pákový uzáver vody, regulovaný splachovač WC, možnosť použitia vody z vodných tokov na polievaní kvetín a pod.

            Chráňme a vážme si vodu, aby sa o sto či dvesto rokov nestala takým vzácnym artiklom, že sa kvôli nej povedú vojny alebo sa pre veľkú väčšinu ľudí stane ťažko dostupnou komoditou.

             

            Pri príležitosti Dňa vody naši žiaci prišli do školy oblečení v modrom.

            Žiaci 2. stupňa sa venovali téme MINERÁLNE VODY.

            Prostredníctvom zaujímavých prezentácií sa dozvedeli o rôznych minerálnych vodách na Slovensku, ale i v Čechách, ich histórii, účinkoch a použití. Mali možnosť niektoré minerálky ochutnať a porovnávať, napr. Baldovská, Budiš, Fatra, Gemerka, Vincentka  atď. Diskutovali aj o tom, akými spôsobmi môžeme všetci ŠETRIŤ PITNÚ VODU.

            Žiaci mali za úlohu vypracovať Kvíz o minerálnych vodách a šetrení vodou a zakresliť do slepej mapy s pomocou atlasu SR kde na Slovensku sú pramene minerálnych a termálnych vôd.

            Aktivity boli pre deti zaujímavé a obohacujúce.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody .

          • Valentínka

          • Žiačka 8. ročníka, Eliška Mroceková, sa umiestnila vo výtvarnej súťaži Valentínka na 1. mieste v kategórii 13-15 rokov. Súťaž organizovalo CVČ Maják v Námestove.

            Tešíme sa z úspechu našej šikovnej žiačky.

          • Majstrovstvá školy v preskoku na švihadle

          • V mesiaci január prebiehali triedne kolá v preskoku na švihadle, ktorých sa zúčastnili všetci žiaci od tretieho ročníka. Žiaci s najvyššími počtami postúpili do školského kola. Záujem žiakov nás veľmi teší, mnohí sa oproti minulému roku zlepšili a výborné výkony podávajú aj naši najmladší žiaci. Pochvalu sme získali aj od organizátorov minuloročného krajského kola odznaku všestrannosti, kde naši žiaci patrili medzi najlepších v preskoku na švihadle, ktoré bolo súčasťou prekážkovej dráhy.

            Všetkým zúčastneným žiakom gratulujeme ☺

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Dňa 27.2.2024 sa uskutočnil zber papiera, ktorý organizovala žiacka školská rada. Pripravila pre každého sladkú odmenu a pomáhala pri vážení ujovi školníkovi, bez ktorého by si neporadili.

            Spolu sme vyzbierali 1680 kg papiera, čím sme neprekonali hranicu 2 ton, ale dúfame, že pri ďalšom zbere v lete ju určite prekonáme.

            Víťazi zberu

            1. miesto  Tomáš Sitárik odovzdal 491,1 kg papiera

            2. miesto  Anna Škombárová odovzdala 105,1 kg papiera

            3. miesto  Timotej Cehlárik odovzdal 82,6 kg papiera.

            Do zberu sa zapojilo 22 žiakov, ktorým sa chceme poďakovať a taktiež rodičom, ktorí im pomáhali.

            Mária Palková

            Anna Škombárová

            Timotej Cehlárik

            Miloš kormaňák

            Diana Kubašová

            Adam Maťovčík

            Zoja Kormaňáková

            Matúš a Martin Gdúľ

            Nela Peldová

            Nela Hlinková

            Jonáš Hlinka

            Tomáš Sitárik

            Eliáš Matejčík

            Vanessa Lajčiaková

            Adam Ľuba

            Erik Kormaňák

            Anata Volčeková

            Stella Maťovčíková

            Mia Matláková

            Lenka Dudášiková

            Michaela Vnučáková

            Víťazom blahoželáme a dúfame, že do ďalšieho zberu sa zapojí oveľa viac žiakov.

          • „Nechajte ma byť takou, aká som“

          • Životný príbeh Anny Frankovej

            29. februára 2024 sa 38 žiakov 8. a 9. ročníka zúčastnilo exkurzie v Tvrdošíne.

            Žiaci navštívili medzinárodnú Putovnú výstavu Anny Frankovej. Výstava sa konala v budove Strednej lesníckej školy v Tvrdošíne. Výstava sa skladá z 2 častí: historickej a súčasnej, ktoré spája téma stereotypov, diskriminácie a predsudkov v minulosti a dnes. Historická časť výstavy sprevádza životom Anny Frankovej od jej narodenia až po smrť v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Prostredníctvom archívnych fotografií dokumentuje život Frankovcov v Nemecku a počas emigrácie.

            Druhá časť výstavy nechá prehovoriť súčasných mladých ľudí, ktorí sa vyjadrujú k aktuálnym témam súčasnosti – identita, skupinová identita, diskriminácia, reakcia na diskrimináciu.

            Výstava bola zaujímavá aj tým, že nás ňou sprevádzali samotní žiaci školy v rámci projektu rovesníckeho vzdelávania.

            Výstava bola spojená s prehliadkou Strednej lesníckej školy v Tvrdošíne a návštevou Gotického kostolíka v Tvrdošíne.

            Žiaci získali mnoho informácií o období holokaustu a zároveň ich aplikovali na dnešnú dobu.

            Na všetkých zanechala táto výstava hlboký dojem.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Životný príbeh Anny Frankovej.

          • Turistický krúžok

          • V novom roku sa nám podarilo absolvovať dva turistické pochody do Tatier.

            Prvá turistika smerovala na Hrebienok, kde je už po jedenástykrát sprístupnený Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Tento rok je s tematikou Londýna - Westminsterské opátstvo. Počas návštevy sme mohli vidieť miniatúru korunovačných klenotov, ľadové korunovačné kreslo (kde sme sa mohli aj odfotiť), sklenenú kráľovskú korunku od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa a list návštevníkom Tatranského ľadového dómu od dekana Westminsterského opátstva.

            Druhá turistika cielila do Belianskej jaskyneBelianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené kvapľové jaskyne na Slovensku. Z celkovej známej dĺžky 3,5 km je verejnosti sprístupnených 1 135 m, s výškovým rozdielom 112 m. Zvládli sme 874 schodov, čo predstavuje prelúskaný obrovský "turistický oriešok".

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a zároveň povzbudzujeme k prihláseniu sa na ďalšie turistické pochody, ktoré nás ešte do konca školského roka čakajú. 

          • Olympijský  odznak všestrannosti

          • V šk. roku 2023/2024 sa naši žiaci 6. až 9. ročníka zúčastnili už po druhýkrát testovania pohybovej všestrannosti. Najskôr prebiehalo školské kolo, výsledky boli odoslané organizačnému tímu na vyhodnotenie. V mesiaci január sme dostali výsledky, ktoré nás milo prekvapili. Každý žiak získal certifikát spolu s hodnotením všetkých pohybových testov, s počtom bodov a celkovým umiestnením v rámci Slovenska. Niektorí žiaci získali aj odznak. Umiestnenie je vyjadrené percentom zo všetkých, na Slovensku testovaných žiakov, ktorých vaše dieťa svojím výkonom prevyšuje. Na dosiahnutie zlatého, strieborného a bronzového odznaku je potrebné získať určité množstvo bodov, čiže podarilo sa to len niektorým žiakom.

            Kým minulý rok sme mali 12 bronzových odznakov a 1 strieborný, tento rok deti vysoko predčili naše očakávania. Celkový počet odznakov bol 23 a nielen títo žiaci sa zlepšili oproti minulému roku. Takmer 90 % zo všetkých zúčastnených brezianskych žiakov dosiahlo bodové zlepšenie, čo značí, že pohybová výkonnosť žiakov v našej škole je na vzostupe.

            Vyhodnotenie:

            Strieborný odznak – Sitárik Tomáš, Palko Kristián, Mudroň Šimon, Kormaňáková Frederika, Kubašová Diana, Vnučáková Michaela, Dudášiková Darina, Gdúl Ján, Urbaník Ľudovít, Kormaňák Martin, Lajčiaková Viktória, Urbaníková Karin, Večerek Tomáš

            Bronzový odznak – Jurigová Melany, Kubaľa Matej, Kormaňáková Zoja Mária, Bartoš Michal, Betíková Dominika, Juriga Milan, Kyšková Simona, Sitáriková Timea, Kurtulíková Sára, Parišek Dominik

            Všetkým zúčastneným žiakom za krásne výkony a zlepšenia blahoželáme a veríme, že je to pre vás  pozitívna motivácia k pravidelnej pohybovej činnosti, pretože pohyb formuje nielen telo, ale aj ducha a zdravie človeka. 😉 

          • Kvalifikácia na okresné kolo vo vybíjanej

          • Dňa 30.1.2024 sa žiačky V., VI. a VII. ročníka zúčastnili kvalifikačného turnaja vo vybíjanej žiačok. Turnaj sa odohral v ZŠ Hruštín. Ďalšími tímami boli žiačky z Lokce a Babína. Herne boli družstvá vyrovnané. Napínavý súboj bol o prvé miesto, ktoré až po spočítaní rozdielu vybitých hráčok počas celého turnaja, získala škola ZŠ Hruštín. Naše žiačky skončili na 3. mieste.

            Dievčatám blahoželáme a tešíme sa na ďalšiu reprezentáciu 🙂

        • Karneval
          • Karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval 2024.

            Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. A takýto fašiangový karneval nechýbal ani v našej škole. Dňa 02.02.2024 sa naša škola premenila na rozprávkové kráľovstvo plné postavičiek a detských masiek. Fašiangovými dekoráciami vyzdobené priestory sa premenili na tanečný parket plný rozprávkových, filmových a originálnych bytostí v maskách. Každá maska bola zaujímavá a jedinečná. Program plný zábavy a hier. Začal sa prehliadkou a predstavením sa každej masky. Všetky masky boli odmenené vecnými cenami, ani jedna neodišla naprázdno. Po promenáde masiek nasledovali tanečné súťaže a diskotéka. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k usporiadaniu tejto veselej akcie. 

          • Lyžiarsky výcvik

          • Žiaci deviateho ročníka v januári absolvovali lyžiarsky výcvik v lyžiarskom areáli SKI Krušetnica. Naše inštruktorky ich naučili všetky základné lyžiarske zručnosti, ktoré môžu naďalej využívať vo svojich voľnočasových aktivitách s rodinou a kamarátmi.

            Žiakom udeľujeme pochvalu a ďakujeme za ich vytrvalosť pri získavaní nových pohybových zručností, za odhodlanie postaviť sa na lyže, aj keď pre mnohých to bola prvá skúsenosť na lyžiach a samozrejme nás opäť nesklamali svojím správaním.

            Inštruktorom patrí vďaka za trpezlivosť a vynaloženú námahu, pretože sme sa presvedčili, že odovzdávať svoje skúsenosti a zručnosti našim deťom má veľký význam a zmysel. Práve tieto deti, ktoré chcú napredovať, sú naším hnacím motorom a robia našu prácu zmyselnejšou.

            Deviataci, boli ste super! ☺

          • Výtvarné a tvorivé súťaže

          • V predvianočnom období sa naši žiaci zapojili do výtvarných a tvorivých súťaží:

            • Vianočná pohľadnica – organizovalo OKS Dolný Kubín,
            • Tradičné vianočné sviatky – organizoval Obecný úrad Babín,
            • Najkrajšia vianočná ozdoba – organizovalo CVČ Maják Námestovo.

            Žiaci vytvorili mnoho prác s tematikou vianočných sviatkov, čím nás presvedčili o svojom nadaní a kreativite.

            Úspešne nás reprezentovali:

            Emma Matejčíková – VII. ročník – získala 1. miesto v kategórii 12 – 15 rokov v súťaži Najkrajšia vianočná ozdoba,

            Tomáš Večerek - IX. ročník – získal 3. miesto v kategórii 12 – 15 rokov v súťaži Najkrajšia vianočná ozdoba,

            Viktória Lajčiaková - IX. ročník – získala Cenu poroty v kategórii 12 – 15 rokov v súťaži Najkrajšia vianočná ozdoba,

            Kristián Janík -  VI. ročník – získal Čestné uznanie v kategórii ZŠ s MŠ v medzinárodnej súťaži  Vianočná pohľadnica.

            Gratulujeme a prajeme veľa tvorivých nápadov!

          • Žiacka latka

          • Príchod vianočného obdobia znamenal pre našich žiakov aj prípravu na už tradičné športové súťaže. Jednou z nich bol aj 33. ročník Žiackej latky. Je to súťaž v skoku do výšky, ktorá sa koná v ZŠ Oravská Polhora. Zúčastňujeme sa na nej pravidelne už viac ako 15 rokov a každoročne zaznamenávame úspechy našich detí. tento školský rok sme v súťaži mali 8 žiakov. Dianka Kubašová získala 1. miesto v kategórii 7. ročník s výkonom 145 cm, vylepšila si svoje maximum z minulého roka o 10 cm, kde spolu s Frederikou Kormaňákovou zdolali výšku 135 cm a umiestnili sa na 1. a 2. mieste. Ostatní žiaci dosiahli alebo presiahli svoje doterajšie maximá. 

            Žiakom za predvedené výkony blahoželáme🙂!!!

          • Mikulášsky futbalový turnaj

          • decembri sa konal už tradičný futbalový turnaj. Je to naša školská súťaž, do ktorej sa vždy zapájajú aj dievčatá, čiže družstvá sú zmiešané. Každá trieda má vytvorené jedno družstvo. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: mladší žiaci – 3., 4., 5., 6. ročník a starší žiaci – 7., 8., 9. ročník.  

            Putovný pohár získali žiaci 8. ročníka.

            Výsledky:

            Mladší žiaci                                              Starší žiaci

            1. 6. ročník                                           1.   8. ročník
            2. 4. ročník                                           2.   9. ročník
            3. 5. ročník                                           3.   7. ročník
            4. 3. ročník

            Pochvala patrí všetkým zúčastneným družstvám a hlavne žiačkam siedmeho ročníka, ktoré si vytvorili družstvo aj napriek neúčasti ich spolužiakov.

            Prvýkrát sa turnaja zúčastnili aj žiaci 3. ročníka, ktorí nás prekvapili svojimi výkonmi.

            Vďaka patrí aj učiteľkám za organizáciu turnaja a kvalifikovanému futbalovému rozhodcovi, ktorý odpískal všetky zápasy.

          • Vianočný program

          • Posledný deň v škole pred vianočnými sviatkami sme strávili v príjemnej atmosfére. Školská akcia Trieda baví triedu nesklamala ani tento rok. Na úvod programu pani riaditeľka vyhodnotila adventnú výzvu dobrých skutkov, v ktorej najdlhšiu adventnú reťaz z dobrých skutkov poskladala V. trieda. Nasledoval program bohatý na vianočné vinše, koledy, taktiež nás žiaci roztancovali vo vianočnom rytme a pobavili vtipnými scénkami.

            Ďakujeme žiakom a pani učiteľkám za nádherný kultúrny zážitok. 

          • Noc v škole v duchu Vianoc

          • Z piatka 15.12.2023 na sobotu 16.12.2023 sme si užili vianočnú noc v škole. Začali sme výrobou vianočných oblátok a sušených jabĺčok, pokračovali sme športovými aktivitami a spoločenskými hrami. Svoje vedomosti v duchu vianočných tradícií sme si overili v kvíze a ukončili vianočnou rozprávkou. Mnohí z nás počas noci nezažmúrili ani oka, aby nám náhodou neušla nejaká tajná nočná misia. Pre viacerých z nás to bola náročná noc, ale zároveň noc plná zážitkov ukončená rannou rorátnou svätou omšou.