• OZNAM - Školská jedáleň

          • Oznamujeme všetkým stravníkom, že odhlasovať zo stravy za mesiac december sa môžu do 16. 12. 2022 z dôvodu objednávok tovaru a mäsa.

            Po tomto termíne sa  neodhlasuje !

             

             

             

          • Výhra vo výtvarnej súťaži

          • Žiaci V. triedy sa v októbri zapojili do výtvarnej súťaže Cestujeme bezpečne autobusom vyhlásenou spoločnosťou ARRIVA v rámci Európskeho týždňa mobility 2022. Vytvorili krásne práce, ktoré sme poslali do sídla spoločnosti.

            Za svoju šikovnosť a kreativitu boli od spoločnosti ARRIVA odmenení výletom do ZOO.

          • ABECEDA ZDRAVIA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ABECEDA ZDRAVIA .

            Dňa 25.11.2022 sme mali v materskej škole vzácnu návštevu. Kamaráti Alex a Katarínka prišli deťom porozprávať čo je prospešné pre ich zdravie. Deti spoznali niektoré písmená abecedy a zopakovali si rôzne druhy ovocia a zeleniny. Bolo to predpoludnie plné smiechu, tanca a zábavy.

            Viac:

            https://zsbreza.edupage.org/text/?text=text/text14&subpage=5

        • Tvorivé dielne
          • Tvorivé dielne

          • Uplynulý týždeň sa na našej škole niesol v duchu kreativity. Žiaci mali možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní s vianočnou tematikou. K Vianociam neodmysliteľne patria medovníky, vianočné oblátky, vonné sviečky a dekorácie. Toto všetko bolo súčasťou tvorivých dielní a výsledkom boli plné stoly nádherných dekoratívnych predmetov a chutných dobrôt.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne.

          • Kvalifikácia do okresného kola vo florbale

          • Dňa 16.11.2022 sa žiaci VIII. a IX. ročníka  zúčastnili florbalového turnaja v ZŠ s MŠ Zákamenné. V kvalifikácii do okresného kola sa naši chlapci nedali zahanbiť a vybojovali si účasť vo „finálovom“ zápase so ZŠ s MŠ Krušetnica, v ktorom až na nájazdy prehrali o jeden gól. Zápas bol veľmi dramatický a plný napätia, pretože obidva družstvá boli herne vyrovnané, naši žiaci boli technickejší, súperi rýchlejší. Tešíme sa aj z druhého miesta a za predvedený vyčerpávajúci výkon chlapcom gratulujeme. 🙂

          • Vianočná pohľadnica

          • V mesiaci november si žiaci 5.  a  6. ročníka pripravili návrhy vianočných pozdravov. Najlepšie práce sme poslali vyhlasovateľovi súťaže  VIANOČNÁ POHĽADNICA -  MKS v Dolnom Kubíne.

        • Turistika KĽAK
          • Turistika KĽAK

          • Výstupom na vrch Kľak  ( 1351 m. n. m. ) naši žiaci ukončili jesennú turistickú sezónu. Menovaný vrch je Národnou prírodnou rezerváciou a nachádza sa v Lúčanskej Malej Fatre.

            Z túry deti síce prišli celé zablatené, niektoré doslova „od hlavy po päty“ (šofér a maminky boli z nás určite  „na nervy“), ale zároveň šťastné, riadne vysmiatie a plné energie pre ďalšie výlety. Sme veľmi hrdí na naše deti ako dokážu zdolať aj  ťažké turistické terény a to s úsmevom na tvári, mnohí aj napriek zdravotným obmedzeniam, že mladší žiaci výkonnostne stačia na tempo starších žiakov a že stále aj po mnohých rokoch fungovania turistických krúžkov,  majú záujem navštevovať s nami rôzne turistické lokality. Veď len na tejto túre bolo 54 detí, pričom mnohým sa už miesto v autobuse neušlo z kapacitných dôvodov.

            Samozrejme, pochvala patrí aj pani učiteľkám, ktoré sú pre turistiku otvorené a práve takéto akcie nám dávajú možnosť spoznať deti aj z inej strany ako vzdelávacej J .

             

            Vrcholom Kľaku vedie vyhľadávaný turistický chodník, vedúci z Fačkovského sedla ďalej na sever hlavným hrebeňom pohoria. Pod vrcholom vo výške 990 m n. m. je Kľacký vodopád.

            Svahy pokrýva zväčša zmiešaný les, vrcholová skalnatá časť je bez porastu, čím umožňuje kruhový výhľad na všetky okolité pohoria VtáčnikKremnické vrchyVeľká FatraStrážovské vrchyŽiar), Veľký Choč, vrcholy Západných a Vysokých TatierPoľanaSitnoInovecVeľká Rača, no tiež Lysú horu a Smrk v Moravsko-sliezskych Beskydách.  Na vrchole stojí veľký kovový dvojkríž a turistický rázcestník.

            Vďaka nezameniteľnému vzhľadu, dobrej dostupnosti a znamenitému výhľadu je vrch častým cieľom organizovaných stretnutí turistov. Pod vrcholom, na súčasnej zelenej turistickej trase, bola v minulosti umiestnená horská chata. Dôkazom sú ostatky základov a dobová fotografia z roku 1947, umiestnená na skale. Pre našich žiakov sa tiež stala oddychovým miestom s krásnym výhľadom.

          • Prednáška o včelách

          • V stredu, 26.10.2022, sa pre našich šiestakov a siedmakov uskutočnila prednáška o včelách a včelárstve. Zo svojimi vedomosťami a skúsenosťami z tejto oblasti sa s nami podelila Ing. M.Studeničová z Dolného Kubína, ktorá sa venuje chovu včiel už niekoľko rokov. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavého o živote včiel, o ich obrovskom a nenahraditeľnom význame pre človeka, ale aj pre rastliny a živočíchy. Mali možnosť dozvedieť sa o pomôckach, ktoré včelári potrebujú na svoju prácu, pozrieť si ich, ale aj vyskúšať čerstvý včelí med.

        • Zatmenie Slnka
          • Zatmenie Slnka

          • V utorok, 25. októbra 2022, sa Slnko, Mesiac a Zem dostali na jednu priamku a na Zemi sme mohli pozorovať zatmenie Slnka. Tento zaujímavý úkaz nám opäť pomohol sprostredkovať náš žiak 9. ročníka Miroslav Kubaš, ktorý sa venuje téme Vesmír a na pozorovanie nám poskytol zariadenie Teleskop. Postupne sa pri ňom vystriedali žiaci od druhého až po deviaty ročník. Nie všetkým sa to však podarilo, pretože Slnko na určitý čas zakryla oblačnosť, z ktorej neskôr začali padať zrážky.

            Zatmenie bolo viditeľné v Atlantickom oceáne, severnej Afrike, Európe a juhozápadnej Ázii. U nás bolo toto zatmenie viditeľné ako čiastočné – na juhozápade Slovenska zakryl Mesiac 42 percent slnečného disku, na severovýchode takmer 50 percent. Zatmenie sa začalo o 11. hodine a 16. minúte, maximálna fáza bola o 12.25 hodine, koniec zatmenia o 13.34 hodine. Najbližšie slnečné zatmenie bude zo Slovenska viditeľné až 29.marca 2025.

        • Malý futbal mladších žiakov
          • Malý futbal mladších žiakov

          • Dňa 21.10.2022 sa žiaci 5. a 7. ročníka zúčastnili turnaja v malom futbale mladších žiakov. Súťaž usporiadala ZŠ s MŠ Zákamenné.  Hralo sa na trávnatom ihrisku. Naši chlapci podali super výkon a s prehľadom zvíťazili, čím si zabezpečili postup do okresného kola, ktoré sa uskutoční 7.11.2022 na štadióne v Námestove. Žiakom gratulujeme a ďakujeme za super zvládnuté zápasy, v ktorých sa odrazila ich kvalitná príprava na tréningoch v OŠK Breza a v MŠK Námestovo.

        • Záložky, ktoré spájajú školy
          • Záložky, ktoré spájajú školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2022 už 13. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom Záložka do knihy spája školy, tento rok s podtitulom Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.

            Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému projektu a vymenia si ju so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy z Českej alebo Slovenskej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov pridelenej školy a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu alebo ako súčasť školského projektu.

            Tento rok bola našej škole pridelená Základná škola s materskou školou Hul, ktorú navštevuje 130 žiakov a okrem žiakov z obce ju navštevujú aj žiaci z Radavy a Vlkasu. Obec Hul sa nachádza v okrese Nové Zámky a má 1212 obyvateľov. Teší nás, že prostredníctvom tohto projektu môžeme nielen potešiť žiakov partnerskej školy peknými záložkami, ale aj  spoznávať nové obce na Slovensku. 

          • Tisíc a jedna stories

          • Dňa 11.októbra sa žiaci od štvrtého po deviaty ročník zúčastnili divadelného predstavenia pod názvom Tisíc a jedna stories, na motívy rozprávok z knihy Tisíc a jedna noc. Anglicko-slovenská rozprávka, koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl, vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon. Rozprávka z exotických čias, keď ľudia ešte lietali na kobercoch, na chrbte nosili veľryby, dokázali sa rozprávať s vtákmi a zároveň príbehy plné zázrakov a ľudskej múdrosti – to bolo témou dvojjazyčného predstavenia. Jeho cieľom bolo zároveň ľahkou a atraktívnou formou rozvíjať jazykové schopnosti detí, obohatiť hodiny anglického jazyka, a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej hry v cudzom jazyku. 

        • Talentagent
          • Talentagent

          • Milí rodičia a žiaci,

            naša škola sa na stránke https://www.talentagent.sk/ zapojila do súťaže NAJKRAJŠIA VÝZDOBA. V hlasovaní sme získali krásne 2. miesto. Veľká vďaka patrí nielen učiteľom a žiakom, ktorí sa na výzdobe podieľali, ale všetkým, ktorí prispeli k peknému umiestneniu SMS hlasovaním. Ako cenu sme získali rádio, určite ho využijeme pri výchovno-vzdelávacom procese. 

            Ďakujeme!

        • Milión detí sa modlilo ruženec 🙏
          • Milión detí sa modlilo ruženec 🙏

          • Aj tento rok – 18. októbra o 9.00 –  sa naša škola a naše deti spojili v modlitbe svätého ruženca spolu s ostatnými deťmi na celom svete.

            Veríme, že sa aj vďaka nám naplnia slová sv. pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“

          • Turistický krúžok

          • Turistický pochod na Vráta

            Dňa 5.10.2022 sme odštartovali novú turistickú sezónu. Prvým cieľom bol vrch Vráta s nadmorskou výškou 1051 m. Zaujímavosťou je, že pod obec Breza patrí len južný svah vrchu, samotný vrchol patrí do lokčianskeho chotára. Túry sa zúčastnili žiaci 1. – 9. ročníka. Počasie nám prialo, keďže práve tento deň začalo babie leto. Ďakujeme žiakom za účasť a za to, že vďaka nim a našim ochotným učiteľkám bola turistika krásna, farebná a veselá, a to nielen farbami jesene, ale aj našimi úsmevmi a dobrou náladou.

            Deti prišli domov síce zablatené, ale šťastné a to je priorita nás učiteľov a určite aj  rodičov 😊.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistika VRÁTA.

             

            Turistika Ťapešovo – Oravská Jasenica – Krížová cesta J. Pavla II. – Jarovisko Breza

            Dňa 10.10.2022 mladší žiaci absolvovali ďalší turistický pochod, ktorým sme chceli deťom ukázať, že na prejdenie z jednej obce do druhej, nie vždy je potrebný dopravný prostriedok. Aj napriek svojmu mladšiemu veku (2., 3. ,4. ročník) ukázali, že sa to dá. Začínali sme v Ťapešove, kam sme sa doviezli spojovým autobusom. Trasa pokračovala po lavičke cez polia do Oravskej Jasenice. Približne v strede obce začalo stúpanie na lokčiansku krížovú cestu. Pri VIII. zastavení s nádherným výhľadom na Oravskú priehradu a v tomto slnečnom počasí aj vzdialené pohraničné poľské pohorie, sme zjedli „čo ruksaky dali“. Od kríža v Jarovisku sme sa dostali do Brezy na ulicu Pod Záruby. Ukončenie turistiky bolo na zastávke 1. Celá trasa od Ťapešova mala 8,3 km. Opäť chceme pochváliť našich mladších žiakov za super výkon a úžasnú náladu, ktorú sme si vylepšili hrami počas túry. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistika ŤAPEŠOVO - OR.JASENICA - BREZA.

             

            Turistické pochody na Komanišky a Vasiľovskú kaplnku

            V uplynulom týždni sme opäť využili nádherné počasie Babieho leta a prešli pár peších túr v okolí našej obce.

            Prváci v sprievode uč. Podstrelenej a Kubasovej prešli od ZŠ smerom na vrch Komanišky. Na kopci sa zahrali obľúbené naháňačky, zjedli všetko, čo mali nachystané a „hajde“ domov.

            O dva dni sme už kráčali na ďalší stanovený cieľ – Vasiľovskú kaplnku. Trasa opäť viedla cez Komanišky. Po necelých dvoch hodinách stúpania sme dosiahli cieľ. Pri kaplnke sa ozval hlad nielen po jedle ale aj po očiste duše. Po olovrante a krátkom rozjímaní bolo našim plánom dôjsť domov ešte „za vidna“.

            Deti boli super aj napriek tomu, že starší žiaci častejšie čakali na mladších, avšak osobitne chceme pochváliť prvákov, ktorí boli celú trasu „vo vedení“. J

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistika VASIĽOVSKÁ KAPLNKA.