• Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období .

            Morena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Avšak nie je možné považovať ju len za bohyňu smrti alebo za akúsi ohyzdnú starenu. Je vraj veľmi krásna.

            Tradičným rituálom praktizovaným aj dnes je vynášanie Moreny a jej upálenie alebo utopenie. Najčastejšie sa hádže z mosta alebo zo skaly. Je veľmi zaujímavé, že napriek tisícročnému potláčaniu pohanských rituálov sa dodnes zachoval jeden z nich vo veľmi živom zvyku vynášania Moreny.  

            Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.  

            Od stredoveku nosili po slovenských dedinách figurínu ženy, zriedkavejšie muža, ktorú nakoniec hodili do vody, alebo spálili. Verili, že tak vyženú z obce choroby, smrť, urýchlia odchod zimy. Najstarší doklad o tomto zvyku na území Slovenska je zo 16. storočia.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Moreny.

        • Svetový deň vody - 22.3.2023
          • Svetový deň vody - 22.3.2023

          • Cieľom Svetového dňa vody je pripomínať si dôležitosť a význam vody, upozorňovať na stav vôd a viesť ľudí k ich ochrane.

            Dnešný deň sme si dôležitosť vody divadelne zahrali a zdramatizovali príbeh Putovanie kvapky. Zážitkovou formou sme sprevádzali KVAPKU na  jej životnej ceste. Tak sa aj tí najmenší žiaci hravou formou dozvedeli o kolobehu vody v prírode.

          • !!! Pedikulóza !!!

          • Vážení rodičia, neustále evidujeme výskyt pedikulózy - vlasovej vši medzi žiakmi. Žiadame Vás, aby ste pravidelne kontrolovali vlasy svojho dieťaťa a v prípade výskytu parazitov /vši, hnidy/ vykonali ošetrenie aj hygienické opatrenia v domácnosti.

            POZOR! Dieťa s parazitmi ostáva doma a do školy sa vráti až po hygienických opatreniach. 

          • Pochvala za hrdinský čin

          • Sme hrdí na našich žiakov, Viktóriu Lajčiakovú, Karin Urbaníkovú, Juraja Verníčka, Kevina Verníčka, Michala Urbaníka a Šimona Mudroňa, ktorí pomohli človeku v život ohrozujúcej situácii. Keď sa vracali zo stretnutia dobrovoľných hasičov, na autobusovej zastávke v Breze bol ležiaci muž. Bez váhania sa snažili privolať pomoc dospelých, po neúspechu zavolali záchrannú službu, čím mužovi zachránili život.

          • Tvorivá výtvarná súťaž Valentínka

          • Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže CVČ Maják v Námestove o najkrajšiu Valentínku. V rámci III. kategórie práca Vanesy Večerkovej získala 1. miesto, cenu poroty získali práce Elišky Mrocekovej a Anny Škombárovej. Žiačkam GRATULUJEME a ĎAKUJEME za reprezentáciu školy.