• Podmienky vstupu do priestorov školy a školských zariadení

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

             

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len na základe „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

          • Potvrdzovanie domácich samotestov

          • Chceme pripomenúť rodičom, že domáce samotesty by mali byť použité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka. Keďže za pužitie je zodpovedný rodič, vykonanie samotestu je potrebné škole potvrdzovať prostredníctvom aplikácie edupage v časti "Žiadosti/Vyhlásenia - Pridať žiadosť/vyhlásenie"

          • Vianočná pošta

          • Žiaci 6.A a 8.A sa v toto predvianočné obdobie zapojili do aktivity Vianočná pošta. Po registrácii boli našim žiakom pridelené adresy seniorov v domovoch dôchodcov. Na tieto adresy boli zaslané vianočné pozdravy, ktoré žiaci vytvorili. Celkovo bolo zaslaných 30 pozdravov seniorom do DD v Banskej Štiavnici a v Tornali. Žiaci robili a poslali tieto pozdravy s vedomím, že potešia opustených seniorov. Sme veľmi radi, že máme takých empatických žiakov.

          • Vianoce s autobusom ARRIVA

          • Žiaci 5.A a 8.A sa už v októbri zapojili do výtvarnej súťaže Vianoce s autobusom ARRIVA, vyhlásenej počas Európskeho týždňa mobility. Naša škola sa umiestnila medzi piatimi školami,  ktoré poslali najzaujímavejšie, najkrajšie a najnápaditejšie návrhy vianočných pohľadníc. Tešíme sa, že máme takých šikovných žiakov.

          • Nakreslite nám vianočnú pohľadnicu

          • Žiaci 5.A a 7.A sa zapojili do výzvy Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a vytvorili vianočné pozdravy.

            Deti zobrali do rúk farbičky, fixky  a  nakreslili tie najkrajšie zimné obrázky, zachytili vianočnú atmosféru. Motív je  spojený s prácou polície, hasičov, horských záchranárov...

            Celkovo bolo za našu školu odoslaných 31 pozdravov .

          • Dištančné vzdelávanie

          • Od zajtra, 30.11.2021, rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne prechádza II.stupeň základných škôl (5. - 9. ročník) na DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE. Žiaci sú z obedov odhlásení. Potrebné informácie dištančného vzdelávania žiaci dostanú cez Edupage prostredníctvom vyučujúcich. 

            vyhlaska_DK_skoly.docx

          • Opatrenia "lockdown"

          • Vážení rodičia,

            kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku začne od zajtra, 25.11.2021, platiť lockdown, počas ktorého základné školy zostávajú OTVORENÉ. Ešte dnes by mala vyjsť vyhláška, ktorá zavedie opätovné POVINNÉ nosenie rúšok pre všetkých žiakov škôl počas celého vyučovania v triede aj mimo triedy. Prosíme Vás, aby ste svoje deti o tejto zmene informovali a vysvetlili im dôležitosť správneho nosenia rúška. Odporúčame, aby mal žiak v taške aj jedno náhradné rúško, prípadne respirátor. Od budúceho týždňa bude až do odvolania pozastavená krúžková činnosť (možnosť náhrady hodín bude v prípade priaznivejšej pandemickej situácie). Veríme, že vzájomnou ohľaduplnosťou, trpezlivosťou a s pokorou zvládneme prebiehajúcu vlnu pandémie v zdraví. 

          • Projektové vyučovanie

          • Pri príležitosti Dňa jabĺk, ktorý si pripomíname 21. októbra, naši žiaci zhotovili výtvarné prace s tematikou zdravého stravovania, ktoré boli umiestnené na nástenkách na hlavnej chodbe a v triedach. Žiaci zároveň v priestoroch školskej kuchynky pripravili ovocné šaláty plné vitamínov a nepečenú jablkovú tortu. Naším cieľom bolo podporiť u detí zdravé stravovacie návyky a zamerať ich pozornosť na to, ako pripraviť chutné pokrmy z čerstvého ovocia, ktorého máme v tomto jesennom období dostatok. 

          • Záložka do knihy opäť spojila školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2021 už 12. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom Záložka do knihy spája školy. Jeho cieľom je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Naša škola sa do tohto projektu zapája od jeho vzniku. Prostredníctvom neho sme mali možnosť spoznať mnohé školy. Tento rok nám bola pridelená škola z Dolného Ohaja. Väčšina žiakov netušila, že takúto obec máme u nás na Slovensku. Dolný Ohaj sa nachádza v okrese Nové Zámky, žije v nej viac ako 1 700 obyvateľov.  Základná  škola s  materskou  školou  nesie meno Juraja  Holčeka (rímskokatolícký kňaz, národný buditeľ, zakladateľ knižníc, zaoberal sa ovocinárstvom a propagáciou a šírením včelárstva). Školu navštevuje  103 žiakov.

          • Medzinárodný deň školských knižníc 2021

          • Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Aj na našej škole prebiehali tvorivé aktivity spojené s knihou a radosťou z čítania kníh. V priestoroch školskej knižnice si žiaci mohli prečítať svoju obľúbenú knihu, vypočuť rozprávku alebo populárnu pieseň, ale aj nakresliť STROM POÉZIE, STROM PAVLA DOBŠINSKÉHO či vyrobiť ZÁLOŽKU DO KNIHY. 

          • Praktické vyučovanie

          • V rámci projektu "Breza a Ostravice - zvyšujú úroveň cezhraničnej spolupráce" majú naši žiaci od jari 2021 možnosť nadobudnúť zručnosti v pestovaní a starostlivosti o zeleninu v skleníkoch. Žiakom ponúkame priestor, v ktorom sa naučia mnoho o fungovaní prírody. Zároveň starostlivosťou o zeleninu posilňujeme zodpovednosť, tímovú spoluprácu a aktivitu žiakov.  Vďaka finálnej úrode - vypestovanej zelenine - môžeme ulahodiť nielen oku, ale si na nej aj pochutnať.

          • Návod na použitie pre samotestovanie

          • Návod na použitie pre samotestovanie:

            Bližšie informácie k samotestovaniu pripravené Ministerstvom zdravotníctva SR nájdete na webstránke https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19, ktorá obsahuje:

            1. Sprievodca pre samotestovanie vypracovaný Ministerstvom zdravotníctva SR:

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

            1. Návod výrobcu na použitie pri samotestovaní (dostanete aj vytlačený spolu s testami):

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            1. Inštruktážne video ako vykonať samotestovanie pripravené Ministerstvom zdravotníctva SR: https://youtu.be/bihiBgpM9pc

            Dôležité upozornenia:

            Preberajúci (zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak) preberá antigénové testy na domáce samotestovanie. Testovanie sa realizuje v súlade so ŠKOLSKÝM SEMAFOROM dvakrát týždenne, t.j. v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy a kedykoľvek, keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Vykonanie samotestu bude zákonný zástupca škole potvrdzovať spôsobom, ktorý určí škola – buď prostredníctvom EDUPAGE, eškoly, e-mailu alebo smsky, v krajných prípadoch, písomným potvrdením. Zákonný zástupca škole potvrdzuje vykonanie poskytnutého testu, výsledok testu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny a zostáva doma.

            Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak svojím podpisom preberacieho protokolu berie na vedomie:

            • Antigénové testy sú zákonnému zástupcovi alebo plnoletému žiakovi odovzdávané výlučne za účelom diagnostiky ochorenia COVID19 žiaka, ktorému sú určené.
            • V prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy nepoužije, pričom zároveň nedošlo k ich znefunkčneniu, je povinný ich škole vrátiť.
            • V prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy použije na iný ako dohodnutý účel, je povinný vydať bezdôvodné obohatenie formou finančného plnenia, ktorého výška sa vypočíta ako súčin počtu odovzdaných antigénových testov a trhovej ceny jedného antigénového testu.

             

          • Povinnosti rodiča platné podľa školského semaforu

          •  

            • rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka za školy (rúško, odstup, dezinfekcia rúk),
            • rodič zabezpečí pre žiaka každý deň minimálne dve rúška a papierové jednorazové vreckovky,
            • rodič dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky na školský rok 2021/2022, a rešpektuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov,
            • rodič predkladá pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" - na základe povinnosti vyplývajúcej z COVID Automatu,
            • rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť "Potvrdenie o chorobe" od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky,
            • rodič informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, že je u žiaka podozrenie na COVID-19 (bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19), povinnosťou rodiča je aj bezodkladne nahlásenie karantény škole, ak bola žiakovi nariadená všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva,
            • ak je u žiaka potvrdené ochorenia na COVID-19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty žiaka za 2 dni pred jeho testovaním.
          • Pozorovanie čiastočného zatmenia slnka

          • Dňa 10.6.2021 sme po šiestich rokoch mohli zo Slovenska pozorovať zatmenie slnka. Bolo iba čiastočné, mesiac z našej hviezdy prekryl len okolo päť percent. Vďaka nášmu žiakovi, Mirkovi Kubašovi, ktorý doniesol teleskop, bolo pozorovanie bezpečnejšie. Lebo pri pozorovaní zatmenia slnka - čiastočného či úplného - je nutné vždy dbať na ochranu zraku. Do slnka by sme sa nikdy nemali pozerať priamo. 

          • Deň detí :-)

          • Oslava Dňa detí sa niesla v duchu turistiky a dopravnej výchovy.

            Mnohí žiaci prvého stupňa si splnili svoj sen riadiť auto a stať sa na chvíľu dospelým. Zároveň si mohli overiť svoje vedomosti z dopravnej výchovy na mobilnom dopravnom ihrisku. Tam na nich čakali dopravné značky, semafor, priechod pre chodcov a samozrejme mnohé dopravné prostriedky - autíčka, štvorkolky, bicykle aj kolobežky.

             

            Starší žiaci z druhého stupňa sa vybrali spolu s pani učiteľkami, a to cestou-necestou, blatom aj poľom, lesom aj lúkou spoznávať okolie svojho rodiska. Žiaci 5. a 6. ročníka poľnou aj lesnou cestou z Brezy do Lokce - Polianka a krížovou cestou pod rozhľadňu Brabírka, žiaci 8. a 9. ročníka cez Komanišky na Vasiľovskú kapličku. Slniečko nám darovalo veľa lúčov, výhľad bol nádherný, nohy trochu unavené, ale zážitok jedinečný.

          • OZNAM O NÁSTUPE NA PREZENČNÚ VÝUČBU OD 03.05.2021

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že od pondelka 03.05.2021 nastupujú na prezenčnú formu vyučovania všetci žiaci základnej školy. Žiaci sa budú učiť podľa rozvrhu hodín schváleného 01.09.2020.

            Dieťa, žiak a ani jeho zákonný zástupca, nemá povinnosť predkladať negatívny výsledok testu. 

            Každý žiak ZŠ má povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty (rúško, respirátor).

            Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka predkladá čestné vyhlásenie (Príloha č. 8): https://www.minedu.sk/data/att/19502.docx

             

          • PRIJÍMACIE KONANIE DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • OZNAM

            Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ  Breza oznamuje, že od 15. 04. 2021 – 31. 05. 2021 sa podávajú žiadosti o prijatie do Materskej školy v Breze na školský rok 2021/2022 v písomnej forme. Odporúčame použiť prihlášku, ktorá je zverejnená na web stránke školy: zsbreza.edupage.org

            Ziadost_o_prijatie_do_MS_2021-2022.pdf

            Priloha_k_ziadosti_o_prijatie_do_MS_-_Vyhlasenie_2021-2022.pdf​​​​​​​​​​​​​​

            Vypísanú žiadosť, podpísanú obidvoma zákonnými zástupcami a potvrdenú všeobecným lekárom pre deti, je možno hodiť do schránky školy, poslať poštou alebo osobne doručiť do ZŠ s MŠ Breza.

                     Na predprimárne vzdelávanie:

            • sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné a majú trvalý pobyt v Breze – spádová materská škola,
            • sa prijímajú deti, ktoré budú mať k 01. 09. 2021 najmenej tri roky (deti pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné, sa neviaže na ich trvalý pobyt),
            • môžu byť prijaté do materskej školy alebo na adaptačný pobyt aj deti, ktoré dovŕšia tri roky do konca kalendárneho roka 2021.

            Do materskej školy môže byť umiestnené len dieťa, ktoré je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve, neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia.


                                                                                   

                                                                                                             PaedDr. Eva Rabčanová

                                                                                                                       riaditeľka školy