• Jeseň očami detí

          • Krásnu pani Jeseň so svojimi pestrými farbami, padajúcim lístím, upršaným počasím znázornili žiaci 1. stupňa. Výstavou plodov, tvorivými výrobkami poďakovali zemi a uctili si jeseň.  

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Aj školské knižnice majú svoj deň – International School Library Day, ktorý po prvýkrát vyhlásila prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva, Dr. Blanche Woolls, v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. My sme si ho na našej škole pripomenuli 25. októbra. Tohoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc bol „Deň Milana Rastislava Štefánika“. Cieľom celoslovenského projektu je zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového. Žiaci našej školy sa zoznámili so životom M.R.Štefánika a potom sa pustili do rôznych aktivít – riešili kvíz, zoznámili sa s myšlienkami, ktoré vyslovil Štefánik, kreslili komiksy, ilustrácie k prečítaným textom i skladali básne. Ďakujeme všetkým pomocníkom z 8.A a 9.A triedy, ktorí sa zodpovedne zhostili svojich úloh a pomáhali mladším žiakom. 

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Aktualizovali sme modul Mimoškolské akcie

            Aj tento rok sme nezabudli a pripravili sme krátky kultúrny program pre staré mamy a starých otcov.

            Deti z materskej školy potešili pesničkami, básničkami a tančekom svojich dedkov a babky.

            Folklórny krúžok sa predstavil pásmom ,,Ako sa Kubo na vandrovku dal“.

            Deti folklórneho krúžku boli oblečené v nových krojoch, ktoré boli zakúpené z finančných prostriedkov, ktoré nám poskytol automobilový závod Volswagen, ktorému aj touto cestou chceme poďakovať.

        • Návšteva Mestskej knižnice v Námestove
          • Návšteva Mestskej knižnice v Námestove

          • Možno viete, možno nie, že štvrtý októbrový pondelok je známy ako Medzinárodný deň školských knižníc. V rámci tohto dňa sa uskutočňujú rôzne aktivity na školách. Aj žiaci našej školy sa zapojili a navštívili Mestskú knižnicu v Námestove. V príjemnom prostredí medzi knihami sa prostredníctvom nich zoznamovali s obľúbenými autormi, osudmi hrdinov, dozvedeli sa o medzinárodnom číslovacom systéme kníh. Mnohí žiaci sa stali členmi knižnice s možnosťou vypožičania vybratej knihy. Veľmi pekne ďakujeme odbornej pracovníčke knižnice, pani Daniele Laštíkovej, za veľmi zaujímavé a poučné slová.

                        Aktualizovali sme modul Akcie školy

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

          • „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ To sú slová, ktoré zazneli z úst sv. pátra Pia a v duchu týchto slov sme sa aj my dňa 18.októbra zúčastnili krásnej akcie v Kostole Panny Márie Snežnej.....

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • Stredňajšie popoludnie 18.10.2017 patrilo našej turistickej partii. Zo školy „ozlomkrky“ utekali domov, aby sa o 14.00 hod. dostavili na druhú túru v poradí. Opäť nás vítal krásny slnečný deň, čo úžasne umocňuje každú turistiku. Prechod brezianskym chotárom sme začínali na ulici Pod Záruby smerom k Lokčianskej krížovej ceste. Od kríža trasa smerovala na sever (vľavo od kríža) až k novovybudovanej rozhľadni na strete troch chotárov Breza - Oravská Jasenica - Lokca. Podlažia a schody ešte neboli dokončené, takže so žiakmi sme si dali záväzok o opätovnom spoločnom návrate za pár mesiacov. A keďže to už poznajú, na trasu môžu zobrať aj rodičov. Samozrejme aj naši hubári sa znovu prejavili v plnej kráse. Veselý zážitok, na ktorý budeme stále spomínať, bol, keď sa žiačka „bila“ s učiteľkou o hríb... Zainteresovaní určite vedia o čom hovorím J.

            Žiaci boli opäť v perfektnej kondícii a nálade. Ďakujeme im za účasť a tešíme sa na ďalšiu akciu.

        • Malý futbal - Jednota CUP - starší žiaci
          • Malý futbal - Jednota CUP - starší žiaci

          • Malý futbal – Jednota CUP – starší žiaci

            Starší žiaci z našej základnej školy sa dňa 5.10.2017 zúčastnili kvalifikácie do obvodného kola v malom futbale. Hralo sa na „ umelej tráve„ v ZŠ s MŠ Lokca. Do súťaže boli zapojené 4 družstvá: ZŠ Lokca, ZŠ Hruštín, ZŠ Babín a ZŠ Breza.

            Poradie družstiev:

            1. ZŠ Babín

            2. ZŠ Lokca

            3. ZŠ Hruštín

            4. ZŠ Breza

            Chlapcom za predvedené výsledky blahoželáme a tešíme sa na ďalšiu účasť. Osobitnú pochvalu si zaslúži brankár Jakub Kormaňák, ktorý aj napriek tomu, že je iba šiestak, dokázal náš tím podržať a množstvo gólových šancí vychytať (súťaže sa zúčastnili žiaci deviatych ročníkov). Zodpovedná vedúca  Mgr. Kubasová.

        • Malý futbal Mc Donald CUP- najmladší žiaci
          • Malý futbal Mc Donald CUP- najmladší žiaci

          • Aktualizovali sme Mimoškolské akcie

            Žiaci 1. – 4. ročníka sa dňa 9.10.2017 zúčastnili futbalového turnaja Mc Donald CUP- kvalifikácia do okresného kola. Usporiadateľom bola ZŠ s MŠ Lokca. Súťažili tri družstvá. Zápasy sa odohrali na „umelej tráve“. Naši žiaci síce nevyhrali ani jeden zápas, ale právom im patrí pochvala za ich „oduševnenú hru“. Tešíme sa na ich ďalšiu reprezentáciu.

            Výsledky:

            1. ZŠ s MŠ Lokca
            2. ZŠ s MŠ Babín
            3. ZŠ s MŠ Breza
        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • Aktualizovali sme Akcie školyDo galérie Účelové cvičenie boli pridané fotografie.

            Dňa 29.09.2017 sa uskutočnilo Účelové cvičenie- jesenná časť. Žiaci 5. – 9. ročníka v úvode dňa absolvovali turistický pochod v časti brezanského chotára Komanišky. Po ukončení pochodu boli žiaci rozdelení so skupín a odohrali turnaj vo vybíjanej a futbale. Nádherné slnečné počasie len umocňovalo perfektný zážitok z dňa. Už teraz sa tešíme na jarnú časť cvičenia J. Zodpovedné vedúce Mgr. Kubasová, Mgr. Kormaňáková.

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc už v poradí 8. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá Záložka do knihy spája školy: Tajuplný svet knižných príbehov.

             

            Medzinárodný mesiac školských knižníc (International School Library Month) vyhlásil v roku 2008 James Henri, prezident Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva, pri príležitosti 10. výročia Medzinárodného dňa školských knižníc.

             

            Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a tiež podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci z našej školy sa do tohto projektu zapojili už po tretíkrát a na hodinách výtvarnej výchovy a výchovy umením vytvorili  záložky do knihy pre partnerskú školu z Ostravic a tiež pre žiakov zo Základnej školy s materskou školou Zalužice. Záložky stvárňovali ľubovoľnou technikou. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo poznávaniu života žiakov v Českej republike a tiež na Slovensku a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu.

        • Scénické čítanie
          • Scénické čítanie

          • 28.09.2017 zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a ZŠ s MŠ v Babíne regionálnu súťaž v scénickom čítaní.

            Žiaci 3. ročníka – MICHAL NODŽÁK a TOMÁŠ VEČEREK inscenovali text Tomáša Janovica tak pekne, že získali cenu Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.yesyesyes

        • Beseda  s Augustínom Maťovčíkom
          • Beseda s Augustínom Maťovčíkom

          • Do galérie Beseda s Augustínom Maťovčíkom boli pridané fotografie.

            Dňa 14. septembra 2017 na našu školu zavítala vzácna návšteva – literárny historik, doc. PhDr. Augustín Maťovčík, DrSc. Na besede so žiakmi 8. a 9. ročníka porozprával o svojich spomienkach, ktoré sa viažu k jeho rodnej obci – Breze a tiež o dielach, ktoré napísal počas svojho života. Trpezlivo odpovedal žiakom na ich zvedavé otázky týkajúce sa jeho spomienok, začiatkom písania a tiež o jeho druhej láske k športu, najmä stolnému tenisu, ktorý aktívne hráva. Zároveň venoval do knižnice publikácie o Jozefovi Cígerovi Hronskom, ako aj ďalšie knihy a tiež záložky do kníh. V poobedňajších hodinách pokračovala jeho návšteva v Kultúrnom dome v Breze, kde mu žiaci našej školy pod vedením pani učiteľky Viery Podstrelenej pripravili pri príležitosti jeho životného jubilea program.

            Pripomeňme si, že  doc. Augustín Maťovčík, sa narodil 19. 8. 1937 v Breze, kde v r. 1943 – 1948 navštevoval ľudovú školu. V rokoch 1948 – 1952 navštevoval strednú školu v Dunajskej Strede, Šamoríne a Lokci a v rokoch 1952 – 1953 gymnázium v Trstenej. V rokoch 1953 – 1955 dokončil jedenásťročnú strednú školu s maturitou v Námestove. Na vysokej škole pedagogickej v Bratislave študoval v rokoch 1955 – 1959 slovenský jazyk – dejepis. Je dlhoročným pracovníkom Matice slovenskej v Martine a zakladateľ jej Biografického ústavu. V 70. rokoch, v období normalizácie, bol odvolaný z funkcie so zákazom publikačnej činnosti. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ odboru správy a výskumu pôvodných prameňov Slovenskej národnej knižnice v Martine.

            Počas svojho profesionálneho života sa zaoberal významnými historickými osobnosťami – Antonom Bernolákom, Ľudovítom Štúrom, Jozefom Cígerom-Hronským, Martinom Hattalom či Michalom Miloslavom Hodžom. Je tiež manažérom rozsiahleho projektu Slovenského biografického slovníka a päťdielneho Biografického lexikónu Slovenska. Prezident SR Andrej Kiska udelil doc. A. Maťovčíkovi dňa 9. januára 2017 štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. Vysoké štátne občianske vyznamenanie získal za dlhoročné mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR v oblasti biografie  a bibliografie.

            foto: https://www.cas.sk/fotogaleria/496125/kiska-udeloval-statne-vyznamenania-prevzali-si-ich-tieto-zname-osobnosti/2/

          • Exkurzia - Lesnícky náučný chodník v Oravskej Lesnej

          • Dňa 27.09.2017 sa žiaci piateho ročníka našej školy zúčastnia exkurzie na Lesnícky náučný chodník v Oravskej Lesnej a na Úvraťovú lesnú železnicu v Oravskej Lesnej.

            Stretneme sa o 7.45 pred školou, do ruksaku si okrem jedla a pitia pribalíme kartičku poistenca, oblečieme nepremokavú bundu a obujeme nepremokavé topánky. 

            Táto exkurzia sa teší veľkej obľube žiakov. Je to krásna ukážka učenia sa v prírode. Pod vedením skúseného odborníka- lesníka sa žiaci majú možnosť prakticky oboznámiť v teréne s flórou ihličnatého lesa a lesným ekosystémom, so životom lesa, prácou v lese, významom a ochranou lesa. Žiaci tiež radi pozorujú správanie sa diviakov v lesnej obore.

            Naším cieľom je predovšetkým rozvíjať u detí lásku a úctu k prírode, k histórii a tradíciám nášho regiónu.

        • Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu
          • Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu

          • Dňa 26.9.2017 sa žiaci našej školy zúčastnili v okresnom kole Cezpoľný beh. Súťaž zorganizovala ZŠ s MŠ Breza v spolupráci s CVČ Námestovo. Pretekalo sa v okolí športového areálu Pod hájom. Profil trate bol rovinatý, počasie slnečné. Pretekárom za predvedené výkony blahoželáme a tešíme sa na ich ďalšiu reprezentáciu.

            Do galérie Cezpoľný beh boli pridané fotografie.​

            Výsledky:

            Žiačky – 21. Bakošová Ivana

                           32. Valečíková Zuzana

                           41. Peldová Adela

            Žiaci -    37. Kolena Michal

                           39. Naništa Adrián

                           44. Holub Adam

            Družstvá – Žiaci:  16. Miesto

                             Žiačky:  11. miesto

             

            2017-09-26-cezpolny_beh_Breza.xlsx

          • Skupinové aktivity žiakov na prevenciu sociálno-patologických javov

          • Pripravujeme uskutočniť skupinové aktivity so zameraním na prevenciu sociálno – patologických javov v spolupráci s CPPPaP Námestovo :

            1. ročník – Učíme sa, čo môžeme a čo nie
            2. ročník – „ Nebojte sa to zvládnem“
            3. ročník – Rozvoj sociálnych zručností
            4. ročník – Nie je hra ako hra
            5. ročník – Podpora pozitívnej klímy
            6. ročník – Predsudky – všetci ako jeden
            7. ročník – Naučme sa komunikovať.  Eliminácia neprijateľného správania
            8. ročník – Vplyv médií na osobnosť
            9. ročník – Obchodovanie s ľuďmi