• Majster školy

          • MAJSTER ŠKOLY V ŠPORTOVÝCH DISCIPLÍNACH PRE ŠK. ROK 2017/ 2018

            Staršie žiačky:    Bakošová Ivana

            Starší žiaci:         Kurek Jakub

             

            Mladšie žiačky: Valečíková Zuzana

            Mladší žiaci:      Juriga Jaroslav

             

            Osobitná kategória

            NAJVIAC ÚČASTÍ V ŠPORTOVÝCH SÚŤAŽIACH V ŠK. ROKU 2017/ 2018

            Holub Adam

          • Rozprávková noc

          • V našej škole to žije nielen cez deň, ale tentokrát dokonca aj v noci. Usilovné pani učiteľky Mgr. Podstrelená Viera, Mgr. Sitáriková Michaela a tradične nás prišla podporiť aj pani učiteľka Mušáková, pripravili v piatok 15. mája 2018, bohatý program až do neskorých večerných hodín.

            Rozprávková noc bola tentokrát  určená žiakom prvého a druhého ročníka. Pozvané boli aj deti, ktoré reprezentujú našu školu v tanečno- speváckom krúžku GRÚNIK.

            Krátke ukážky textov z rozprávok, divadielka, hádanky,scénky boli súčasťou tohto večera. Hlad sme zaháňali tradične objednanou  pizzou z Oskarky.

            Najlepšou odmenou pre nás boli spokojné a šťastné spiace deti, ktoré ráno ťažko opúšťali toto rozprávkové kráľovstvo a už teraz sa tešia na ďalšie spoločné dobrodružstvá. Výpovede žiakov hovoria za všetko:„Bolo to super v spacích vakoch,najviac sa mi páčili súťaže a hádanky,chutila mi pizza a že sme si spolu pozreli rozprávku .....“

          • Habakuky

          • Všetkým, ktorí chcú zažiť atmosféru slovenských ľudových rozprávok odporúčame netradičnú dedinku, ktorú tvoria domčeky v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry.

            Návšteva žiakov našej školy v rozprávkovej dedinke HABAKUKY, ako koncoročný školský výlet, alebo odmena pre žiakov, ktorí sa zapojili do zberov druhotných surovín, bol  ideálny. Vtiahol nás do originálnej atmosféry slovenských rozprávok. Laktibrada, Popolvár, Zlatá Priadka a ďalší hrdinovia ľudových príbehov sa postarali o autentický zážitok pre deti, vystrihnutý ako z obalov detských knižiek a predstáv. Už sme len čakali, kedy sa spoza Škrupinového zámku vynorí sám rozprávkar Dobšinský so zápisníkom v ruke. Fantázia a hravosť číhala na každom rohu. Prežili sme nádherný deň, aj keď trošku upršaný, plný zábavy a poučenia. Postarali sa o to triedne učiteľky 1.stupňa ZŠ. Fotografie z tohto krásneho dňa si môžete pozrieť vo fotoalbume.                                                                                   Mgr. Viera Podstrelená

          • GRÚNIK

          • Pri príležitosti uvedenia novej knihy o Breze, ktorej autorom je Augustín Maťovčík a kolektív, vystupovali žiaci našej školy, ktorí navštevujú folklórny krúžok GRÚNIK pod vedením pani učiteľky Podstrelenej. Krátkym programom o remeslách spestrili túto peknú akciu svojim spevom, tancom a hre na heligonkách.

          • OZNAM

          • Oznamujeme, že v dňoch od 27. 06 2018 - 29. 06. 2018 (streda, štvrtok, piatok) bude ŠKD z prevádzkových dôvodov zatvorená. Za pochopenie ďakujeme.

          • Výmenný pobyt

          • V dňoch 31. mája a 1. júna 2018 sa 20 žiakov našej školy zúčastnilo výmenného pobytu v družobnej základnej škole v Ostraviciach. V rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Žiaci sa oboznámili so vzdelávaním na ich škole. Pracovali v zmiešaných skupinách spolu s českými žiakmi. Tvorili a vysádzali záhony, určovali bylinky, pracovali v kuchynke aj v skleníku. Našli si nové priateľstvá a veľmi spokojní sa vrátili. Už sa tešíme na ďalšie stretnutie s českými kamarátmi u nás, na našej škole.

          • Beh pre rodinu

          • Dňa 6.6.2018 sa žiaci našej školy zapojili do akcie pripravovanej žiackou školskou radou ZŠ Breza „Beh pre rodinu“. Žiaci behali po vymedzenej trati po triedach od 1.A po 9.A. Bežal  jeden žiak, predal štafetu ďalšiemu a vždy  posledný z triedy predal štafetu prvému z ďalšej triedy.

            Rodičia môžu byť na svoje deti hrdí, pretože každé dieťa prebehlo trať veľmi rýchlo. Svojimi výkonmi nás prekvapili úplne všetci žiaci 1.-9. ročníka. Z predpokladaných dvoch vyučovacích hodín deti behali 5 vyučovacích hodín (od 8.45 – 12.45 hod.). Niektorí chlapci a dievčatá behali aj viac kôl.

            Najlepšie výkony:

            • 9 km – Volček Pavol
            • 8 km – Parišek Patrik, Mäsiar Nikolas, Kotúľ Tomáš, Matejčík Michael, Náčin Adam, Juriga Jaroslav
            • 6 km – Cehlárik Samuel, Mäsiar Igor
            • 5 km – Kormaňák Jakub, Romaňák Matej, Florek Adam

            Viac kôl zabehli aj dievčatá 6.A a 8.A triedy. Do behu sa zapojili aj učitelia.

          • Turistický pochod k Puchmajerovej jazierku

          • Turistický pochod k Puchmajerovej jazierku pod Kubínskou hoľou, 19.5.2018

            Pomaly sa nám blížia teplé a slnečné dni a niet lepšieho relaxu, ako si vyjsť niekam von, na prechádzku do prírody. My sme si tentoraz s deťmi z turistického krúžku zvolili za cieľ nášho výletu Puchmajerovej jazierko.

            Začiatok túry je v malebnej oravskej obci Hruštín, odkiaľ je možné vydať sa po asfaltovo-štrkovitej ceste a žltej turistickej značke  na Vasiľovskú hoľu. My sme sa tam však priviezli autobusom.

            Po príchode na Vasiľovskú hoľu, kde sa nachádza aj lyžiarmi vyhľadávaný ski areál, sme sa už neznačeným turistickým chodníkom z konca Vasiľovskej hole vydali do lesa smerom na 1139 metrov vysoký vrch Minčol (samotná turistická trasa na Minčol je značená modrou turistickou značkou). V tomto úseku cesty treba mať oči dobre otvorené, nakoľko na jednom zo stromov je umiestnená tabuľka s nápisom „C zóna – územie európskeho významu“. Tu treba odbočiť doľava a za pár minút sa po vychodenom chodníku dostanete k jazierku. Upozorňujeme, že vstup na toto územie môžete len v sprievode odborne spôsobilej osoby, alebo s povolením príslušného správcovského orgánu. Od vrcholu Vasiľovskej hole to po jazierko peši trvá približne 45 minút a hravo to zvládnu prejsť aj deti. Prístup k jazierku je aj z Kubínskej hole, nakoľko sa nachádza na jej severnom svahu.

            Stretnutie s prírodnou krásou

            Puchmajerovej jazierko nás hneď na prvý pohľad očarilo. Krásna číročíra vodná plocha a v nej popadané stromy. Navôkol rastúca vysoká tráva a spomedzi zahmleného lesa prechádzajúce slnečné lúče, v ktorých sa mihal poletujúci hmyz. Všetky tieto hrátky prírody dodávali miestu istú dávku magickosti. Celá oblasť v okolí jazierka bola silno podmáčaná a vytvárala ideálne rašelinisko, kde sa darí predovšetkým slatinnej vegetácií, ktorej pozorovanie a skúmanie sme si užívali.

              

            Zaujímavosťou pre nás bolo poznanie, že jazierko leží v pramennej oblasti potoka Hruštínka v nadmorskej výške 1200 metrov a napriek svojej neveľkej rozlohe iba 0,1 hektára je hlboké až 5-6 metrov. Od roku 1976 je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava (platí tu 4. stupeň ochrany), a taktiež patrí do systému vzácnych území Natura 2000.

            Výnimočné je aj tým, že zásah ľudskej činnosti je tu naozaj minimálny, a preto tu možno pozorovať  zachovaný pôvodný ekosystém.  

            Foto v galérii.

             

          • Atletika

          • Atletika starších žiakov, 21.5.2018

            Dňa 21.5.2018 sa naši žiaci zúčastnili majstrovstiev okresu v atletike v ZŠ Rabča. Súťažilo sa v 8 disciplínach. Našu školu reprezentovali Naništa Adrián, Holub Adam, Mäsiar Kevin a Juriga Jaroslav. Ďakujeme im za účasť a tešíme sa na ich ďalšie účinkovanie J.

          • OZNAM PRE STRAVNÍKOV

          • OZNAM

            PRE VŠETKÝCH STRAVNÍKOV ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

            Oznamujeme všetkým stravníkom, že odhlasovať zo stravy za mesiac jún sa môžu do 22. júna 2018 z dôvodu objednávok tovaru, mäsa a vyúčtovania.

             

            Po tomto termíne sa z obedu nie je možné odhlásiť !

          • Deň Zeme v škole

          • Skončime so znečisťovaním prostredia plastmi,

            vyzýva Deň Zeme 2018!

            Na skoncovanie so znečistením životného prostredia plastmi bol v roku 2018 zameraný Svetový deň Zeme. Plastové znečistenie je jedom pre oceány aj zemský povrch, poškodzuje život v moriach a ovplyvňuje zdravie ľudí.

            O tomto problém sa deti dozvedeli aj na našej škole. Od prvákov až po najstarších žiakov si pozreli film,  kde videli alarmujúce snímky obrovského množstva plastov v oceánoch, moriach, a riekach. Škodlivosť týchto plastov pre živočíchov  a následne aj pre ľudí je katastrofálna.

            Deviataci pútavym spôsobom priblížili starším žiakom prostredníctvom prezentácie o nevyhnutnosti nahradiť igelitové tašky iným ekologickejším spôsobom.

            Ako  rôzne sa dajú využiť plastové fľaše nám svojimi vyrobkami predviedli všetky triedy so svojomi pani učiteľkami. Šikovnosť detí si môžeme pozrieť na fotografiách s ich výtvormi.

            Tento zaujímavý a poučný školský deň sa uskončil usilovným čistením okolia našej školy. Plné vrecia odpadud okazovali, že sa máme v čom zlepšovať a naučiť sa, že  odpadsa do prírody nevyhadzuje.

            Umiestnenie tried na 1.stupni:

            1.miesto – žiaci štvrtej triedy

            2.miesto – žiaci druhej triedy

            3.miesto – žiaci prvej a tretej triedy

            Výhercom gratulujeme!

            Ďakujeme všetkým žiakom a vyučujúcim za aktívne sa zapájanie do akcie Dňa Zeme, ale aj za prinesené tetrapaky  a papier do zberu. Aj takýmto spôsobom šetríme svoje životné prostredie.

            Ako tento deň prebiehal si pozrite vo fotoalbume.

                                                  Mgr. Podstrelená V., Mgr. Matejčíková Daniela

          • Pochod na Zákamennskú rozhľadňu

          • Turistický pochod na Zákamennskú rozhľadňu, 25.4.2018

            Jarná časť turistického krúžku odštartovala dňa 25.4.2018 kratšou, ale o to krajšou túrou na novú zákamennskú rozhľadňu. Cestou sme prechádzali cez Kalváriu olemovanú úžasnou alejou.  Počasie bolo slnečné, avšak veľmi veterné, čo využili aj naši žiaci. Viackrát vybiehali na rozhľadňu, aby spúšťali mikiny, ktoré im vo vetre odvialo... Na záver túry sme sa zastavili na zmrzlinu.Ďeťom ďakujeme za účasť a už teraz sa tešíme na ďalšiu túru :-).

            Foto vo fotoalbume.

          • Daj si čas

          • Dňa 25.04.2018 sme boli od skorého rána trochu nervózni. Cestovali sme do Slovenskej televízie v Bratislave nakrúcať súťaž Daj si čas.

            Okrem toho, že väčšina z nás bola pred kamerami prvý krát, mali sme poriadnu trému z toho, či obstojíme v súťaži. Obstáli sme! Zvíťazili sme o jeden bod nad súpermi z Jelšavy. Celý čas sme však boli v miernom vedení.

            Teší nás dvesto eurová výhra pre školu, vecné darčeky pre nás a to, že nás „naši“ uvidia 19.05.2018 v telke!

             

            Účastníci natáčania súťaže.

          • Mladí zdravotníci

          • Dňa 3.5.2018 sa  zdravotníci zo 4.A a 5.A zúčastnili oblastného kola súťaže v poskytovaní prvej pomoci. Súťaž sa každoročne uskutočňuje v Dolnom Kubíne pri MSKS na Bysterci a je poriadaná Územným spolkom červeného kríža Dolný Kubín. V tomto ročníku sa súťaže zúčastnilo približne 40 družstiev mladých zdravotníkov a Družstiev prvej pomoci mladých. V našej kategórii súťažilo 8 družstiev. ZŠ s MŠ Breza sa umiestnili na 4. mieste. Absolvovali 3 stanovištia: poskytovanie prvej pomoci, kardiopulmonálna resuscitácia a test zdravotníckych vedomostí a teoretických vedomostí o vzniku červeného kríža. Mená súťažiacich: Matejčíková Dorota, Večerková Vanesa, Kubasová Nina, Majcher Matej a Kormaňák Richard.

            Žiaci podali krásne výkony, za čo získali aj osobitnú pochvalu od vedúcich stanovíšť.

            Tešíme sa na ich ďalšie účinkovanie v nasledujúcich ročníkoch, keďže prechádzajú do staršej kategórie a reprezentovať školu môžu až do deviateho ročníka a mnohí z nich aj na stredných školách.

            Viac fotiek zo súťaže si môžete pozrieť v galérii.